Ο Θεσσαλονικιός Κωνσταντίνος Ταματέας είναι από τους ελάχιστους που συνέχισε να κυνηγάει το όνειρό του να προσεγγίσει το διάστημα αν και μεγάλωσε.
Γεννημένος το 1985, απόφοιτος της Σχολής Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σήμερα εργάζεται σε εταιρία πληροφορικής. Ωστόσο, τον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με το όνειρό του κι έτσι έφτασε να μοιράζεται εκατοντάδες φωτογραφίες στο διαδίκτυο, της γης από ψηλά. Όχι οποιασδήποτε γωνιάς της γης αλλά της χώρας μας. Η απόσταση συγκεκριμένη αφού πρόκειται για φωτογραφίες απ’ την στρατόσφαιρα.



Είναι ο μόνος τρόπος να φτάσει την άκρη του διαστήματος με δικά του μέσα. Η ιδέα του να σηκώνεις μεγάλα μετεωρολογικά μπαλόνια είναι παλιά('60) και το έκαναν μόνο οι γνωστές διαστημικές υπηρεσίες. Σε γενικές γραμμές έχουμε ένα container που περιέχει κάμερες και συστήματα εντοπισμού. Το δένουμε σε ένα μετεωρολογικό μπαλόνι φουσκωμένο με ήλιο και το απελευθερώνουμε. Αυτό ανυψώνεται μέχρι ένα σημείο, σκάει και η κάψουλα επιστρέφει στη γη με αλεξίπτωτο. Παράλληλα, τα συστήματα και οι κάμερες λειτουργούν αυτόνομα Όταν το φορτίο ανακτηθεί ανοίγουμε τις κάμερες και παίρνουμε τα πολυπόθητα δεδομένα.
Η προσπάθεια, μεράκι, επιμονή κι υπομονή σε ατέλειωτες ώρες δουλειάς, οδήγησαν ένα µπαλόνι µεγάλου υψόµετρου, γνωστό και ως HAB, πάνω απ’ την ατμόσφαιρα του πλανήτη, στο ύψος της Ελλάδας. Το µπαλόνι έφτασε σε ύψος 34 χιλιοµέτρων από την επιφάνεια της Γης και βρέθηκε στη στρατόσφαιρα όπου άρχισαν τα πολύτιμα κλικ κι η βιντεοσκόπηση που τώρα μοιράζεται ο ιδιότυπος αστροναύτης… Εκεί, το ήλιο που υπάρχει µέσα στο µπαλόνι διογκώνεται και αυτό σκάει. Μέχρι να ανοίξει το αλεξίπτωτο, η κάψουλα κάνει ελεύθερη πτώση, µε αποτέλεσµα να αναπτύσσει τεράστιες ταχύτητες. Σε αυτή την αποστολή έπιασε γύρω στα 180 χιλιόµετρα ανά ώρα. Στο τέλος, προσγειώνεται µε οµαλό τρόπο, µε ταχύτητα περίπου 20 χιλιόµετρα την ώρα.
Η κάψουλα είναι µια ιδιοκατασκευή 15Χ1a5Χ15 από διογκωµένη πολυστερόλη, τυλιγµένη µε µονωτική ταινία. Το βάρος της δεν ξεπερνάει τα 700 γραµµάρια µαζί µε το φορτίο. Μέσα στην κάψουλα υπάρχουν κάµερες διαφόρων ειδών αλλά και ηλεκτρονικά συστήµατα που αναπτύσσει µόνος του στο σπίτι µετά από δική του έρευνα.
Δεύτερο ταξίδι απ’ την Καρδίτσα στις 26 Αυγούστου 2013 και η κάμερα περισυνελέγει στο Βελεστίνο Βόλου. Η Καρδίτσα επιλέχθηκε για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι πως εκεί υπήρχαν άνθρωποι που θα µπορούσαν να βοηθήσουν µε την απελευθέρωση και ο δεύτερος ότι θα έβγαιναν νέα πλάνα στις φωτογραφίες. Έτσι, ο 28χρονος έχει πλέον στα χέρια του 500 φωτογραφίες της χώρας απ’ την στρατόσφαιρα και δύο ώρες βίντεο υψηλής ανάλυσης. Σε αυτή την αποστολή χρησιμοποίησε μια φθηνή Canon A490 για φωτογραφίες και μια GoPro 3 για βίντεο. Η δεύτερη ήταν χορηγία. Η πρωτότυπη κατασκευή δεν είναι τηλεκατευθυνόμενη, καθώς ο δημιουργός του έχει φροντίσει να αυτοματοποιήσει όλες τις διαδικασίες.
Η παρουσίαση της δουλειάς του Κ. Ταματέα γίνεται μέσα απ’ το πρόγραμμά του SlaRos όπου μοιράζεται καθημερινά τις νέες φωτογραφίες. στις διεύθυνση: www.facebook.com/slaros.project & https://www.facebook.com/astronaut.linuxeas
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρακάτω εικόνα επελέγη σαν «Earth Science Picture of the Day» στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 http://epod.usra.edu/blog/2013/09/high-altitude-balloon-burst.html ενώ πέρυσι είχε επιλεχθεί μία με τον Όλυμπο.
Τα πρώτα ελληνικά βιντεο από τα όρια του διαστήματος.
Το HD βιντεο της 'εκτοξευσης' 


Το HD βιντεο της επιστροφης 














0 Comments
Disqus
Fb Comments
Comments :

 
Γρήγορα Νέα © 2013. By vivaweb
Top